Jämställdheten för oss framåt, men inte bara framåt

Ägnat förmiddagen åt att läsa min Instapaper och tänker på jämställdhet och veckan som gått.

Jag börjar med New York Times artikel om den svenska pappaledigheten och hur när de två föräldramånaderna som villkorats till män lett till att pappornas uttag av föräldraledighet ökat från 6 % till 85 % och dessutom mångdubblat tiden de som tar pappaledigheten stannar hemma:

Eight in 10 fathers now take a third of the total 13 months of leave — and 9 percent of fathers take 40 percent of the total or more — up from 4 percent a decade ago.

The New York Times In Sweden, the Men Can Have It All

Den kanske inte självklara effekten har också kunnat märkas på mödrarnas löner som ökar med 7 % i snitt per månad som barnens pappor tar ut i föräldraledighet.

Det här är naturligtvis solklart framåt.

Jag fortsätter med utmärkta Hanne Kjöller som skriver om den inverterade sidan av diskussionen om importfruar:

Det är män som i drömmen om ett annat liv, i Europa eller USA, uppvaktar utländska kvinnor – gringas. De lockar med exotism och ibland också mysticism. De umgås ett tag, låter de turistande kvinnorna betala för allt, och i bästa fall får de så småningom följa med någon av dem till deras hemland.

Parallellen till Thailand är svår att undvika. Det är med män i huvudrollerna vi är vana att se denna form av utnyttjande, som säkert i vissa fall kan vara ömsesidigt. Men eftersmaken är ändå besk.

DN Sexturism: Kvinnligt utnyttjande inte mindre sunkigt än manligt

Jag avslutar med en mer personlig notering där en projektkollega blivit utsatt för en ganska klassisk manlig härskarteknik där en arbetsledare, som själv felat, kommenterat att det inte är så lätt att komma ihåg allting när man precis fått barn. Arbetsledaren i det här fallet är naturligtvis kvinna och projektkollegan man.

Även om bara en av de här sakerna som för samhället framåt är det ändå tre saker som säger att vi blivit mer jämställda. Maktfördelningen sprids jämnare över oss och kanske behöver vi kunna gå bakåt för att komma framåt i ett större perspektiv.

Uppdatering

Hade inte läst morgontidningen när inlägget skrevs. Där hade NA ett litet reportage om Lena Lind Palicki, språkforskare på Örebro universitet, som lagt fram sin avhandling Normaliserade föräldrar : En undersökning av Försäkringskassans broschyrer 1974–2007 i maj som granskat Försäkringskassans kommunikation till nyblivna föräldrar från 1974 fram till 2007.

Det hon konstaterat är att ju mer jämställd användningen av föräldraförsäkringen blivit, ju mer har den riktats till mamman:

– Nu när samhället har blivit mer jämställt och det är mer självklart att mannen kan vara hemma har man fallit tillbaka i gamla strukturer och glömt bort att tilltala mannen i informationen.

NA Föräldrar – då är det mammor som tilltalas

Men att det också var mer parnormativt förr. Nu finns bonusbarn och mer okonventionella familjebildningar med i broschyrerna. Daniel Lagerqvist (@danielNerikes) skriver även en krönika om könsdiskriminering på Kappahl (typ).