Google-journalistik och Wikileakkonspirationer

Lite sent läser jag en artikel om konpirationsteorier i allmänhet och konspirationsteorier om Wikileaks [IP] i synnerhet, från DN den 2 december 2010.

Jackie Jakubowski har skrivit en ganska intressant artikel, även om den försöker sträcka sig lite långt från ett ämne som är aktuellt till ett ämne som han verkar velat skriva om ganska längre. Men det hade jag låtit bero om det inte var för det första stycket efter artikelns ingress.

Cirka fyra miljoner sexhundra tusen träffar får man när man googlar på ”Wikileak conspiracy”.

DN Tid för konspirationer

Denna Google-journalistik. Man tycker ju att det borde minska efter hand, men bara de senaste veckor har jag läst ett otal exempel. Men det här tror jag är det värsta. Det är okunnigt och korkat.

Nu kan man aldrig bevisa något verkligt genom att skriva Om man söker på NN får man YY träffar men om man ändå försöker borde man åtminstone kunna använda verktyget man pratar om.

Om jag verkligen gör som Jackie Jakubowski säger och söker på ”Wikileak conspiracy” får jag hela 8 träffar (varav en är DN-artikeln själv). Det här beror delvis på att ingen skulle söka på bara Wikileak när de är ute efter något om Wikileaks, men också för att Jackie inte förstår vad hen talar om.

Om jag söker efter alla sidor som antingen har ordet Wikileak eller ordet Conspiracy i sig får jag massor av träffar, hela 16 500 000 faktiskt. Men det är ju just det: både och eller något av orden. Om jag söker på det mer korrekta ”Wikileaks Conspiracy” får jag förvisso fler träffar, men bara 16 000 och inga 4 600 000 som hen gör gällande i artikeln.

Det är inte bara korkat att försöka bevisa något på det här sättet det är också korkat att inte kunna googla.

Jag är en boer

Apropå rasism studsade jag lite när jag läste DN i söndags:

George Lhauschayre, 25, singel, arbetar i broderns familjeföretag:
– Jag bryr mig inte så mycket om politik, jag känner inte till bakgrunden. Jag kan inte säga om Zuma är bra eller dålig. De är likadana allihop. Vad han än gör så är det hans eget problem. Polygami är deras kultur, det var så de växte upp. Det rör inte mig. Jag är en afrikander, en boer.

DN Vad tycker du om Jacob Zuma och hans regering? (2010-02-21, s 21) [inte på nätet]

Den elfte februari 1990 frigavs Nelson Mandela från fängelse i Sydafrika. Då var George Lhauschayre 5 år gammal. 1994 blev Mandela president, en position han hade fram till 1999 när han pensionerade sig. Då var George 14 år gammal.

Nu en vecka efter att Sydafrika firat 20-årsdagen av Mandelas frigivning talar George från djupet av sina fördomar, helt utan att skämmas – stolt till och med. De är likadana allihop och Jag är en afrikander, en boer. Det förvånar kanske inte, men det skrämmer lite.

Att ändra åsikter i grunden tar tid. Jag tycker det måste varit uppenbart att apartheid var fel, även i Sydafrika de sista åren innan Mandelas frigivning. Och även om det inte var det borde det varit självklart, åtminstone för dem som växte upp och blev medvetna vuxna efteråt.

Det är kanske inte så mycket att hänga upp sig på en sydafrikansk man, men jag reagerar på sättet han uttalar sig. Så självklart. Då är det långt kvar.