Jag är en boer

Apropå rasism studsade jag lite när jag läste DN i söndags:

George Lhauschayre, 25, singel, arbetar i broderns familjeföretag:
– Jag bryr mig inte så mycket om politik, jag känner inte till bakgrunden. Jag kan inte säga om Zuma är bra eller dålig. De är likadana allihop. Vad han än gör så är det hans eget problem. Polygami är deras kultur, det var så de växte upp. Det rör inte mig. Jag är en afrikander, en boer.

DN Vad tycker du om Jacob Zuma och hans regering? (2010-02-21, s 21) [inte på nätet]

Den elfte februari 1990 frigavs Nelson Mandela från fängelse i Sydafrika. Då var George Lhauschayre 5 år gammal. 1994 blev Mandela president, en position han hade fram till 1999 när han pensionerade sig. Då var George 14 år gammal.

Nu en vecka efter att Sydafrika firat 20-årsdagen av Mandelas frigivning talar George från djupet av sina fördomar, helt utan att skämmas – stolt till och med. De är likadana allihop och Jag är en afrikander, en boer. Det förvånar kanske inte, men det skrämmer lite.

Att ändra åsikter i grunden tar tid. Jag tycker det måste varit uppenbart att apartheid var fel, även i Sydafrika de sista åren innan Mandelas frigivning. Och även om det inte var det borde det varit självklart, åtminstone för dem som växte upp och blev medvetna vuxna efteråt.

Det är kanske inte så mycket att hänga upp sig på en sydafrikansk man, men jag reagerar på sättet han uttalar sig. Så självklart. Då är det långt kvar.